Ons immuunsysteem of onze natuurlijke weerstand is een bijzonder vernuftig en complex samenspel van cellen en actieve stoffen. Onder meer in de darm is onze immuniteit bijzonder goed ontwikkeld, omdat de darm een plaats is waar schadelijke bacteriën en andere micro-organismen ons lichaam kunnen binnendringen. Een belangrijke rol in dit verdedigingssysteem in het laatste deel van de dunne darm (het ileum) is weggelegd voor de Peyerse plaatjes. Ze zien eruit als ronde of ovale blaasvormige structuurtjes in de slijmlaag van de dunne darm. Ze reageren op de inhoud van de darm en brengen -indien nodig- immuunreacties op gang. In en tussen die plaatjes zitten M-cellen en dieper zijn er ook nog macrofagen (belangrijke “veelvraten” of opruimers van schadelijke organismen, dode lichaamscellen en ander “afval”) en andere immuuncellen, die allemaal een belangrijke, welbepaalde schakel vormen in de verdediging.

Bepaalde stoffen in de natuur zijn in staat om onze natuurlijke weerstand te ondersteunen

Een goed bestudeerde, zeer interessante, actieve stof is het β-1,3/1,6-glucaan. De bron van deze fascinerende actieve stof is onder meer de celwand van gisten en paddenstoelen. Bijzonder goed bestudeerde β-1,3/1,6-glucanen komen uit paddenstoelen als Lentinus edodes (shiitake), Pleurotus ostreatus (gewone oesterzwam) en Grifola frondosa (maitake).

β-1,3/1,6-glucaan voor een veilige en doeltreffende ondersteuning van uw immuunsysteem

Sommige β-1,3/1,6-glucanen uit paddenstoelen bestaan in bepaalde landen enkel onder vorm van medicament. De meeste zijn echter wereldwijd verkrijgbaar als voedingssupplement. Van essentieel belang voor de goede werking is de zuiverheid van β-1,3/1,6-glucaan. Deze unieke actieve stof wordt opgenomen door M-cellen en bindt op meerdere specifieke bindingsplaatsen op verschillende immuuncellen, onder meer op macrofagen. Naast zijn doeltreffende ondersteuning van het immuunsysteem (de natuurlijke weerstand), is β-1,3/1,6-glucaan zeer veilig, ook voor kinderen. β-1,3/1,6-glucaan is bij volwassenen en kinderen goed bestudeerd. Bepaalde klinische studies wijzen tevens op een anti-allergische werking van beta-glucaan. β-1,3/1,6-glucaan bestaat onder verschillende vormen (tabletten, capsules, siroop…). Ter ondersteuning van de natuurlijke weerstand wordt aanbevolen om het bij voorkeur nuchter (een half uur voor de eerste maaltijd) in te nemen. Naast het β-1,3/1,6-glucaan uit paddenstoelen en gisten bestaan er ook andere types β-glucanen. Zo is er ook het (oplosbaar) β-1,4-glucaan (uit haver bijvoorbeeld) dat een gunstige werking heeft op het behoud van een gezonde cholesterol.

Inname van β-1,3/1,6-glucaan kan interessant zijn...

  • bij verminderde weerstand
  • om uw weerstand te ondersteunen, bijvoorbeeld tijdens de koudere herfst- en wintermaanden
  • ter ondersteuning van de natuurlijke weerstand bij sportbeoefening
  • ter ondersteuning van de natuurlijke weerstand bij vermoeidheid en/of stress