Ze hebben lang op zich laten wachten, maar ze zijn er... de nieuwe jodiumtabletten zijn sinds 1 maart 2011 beschikbaar voor gratis afhaling in de apotheek.
De tabletten die uitgedeeld werden in 1999 en 2002 zijn reeds ruime tijd vervallen. Deze mochten nog tot eind april 2011 gebruikt worden. Dat is gebleken na onderzoek van de Federale Overheid Binnenlandse Zaken. Wanneer u echter uw nieuwe jodiumtabletten komt afhalen in de apotheek, brengt u best uw vervallen tabletten mee voor inlevering (zonder de kartonnen verpakking!).
OPGELET: op de meest recente verpakkingen staat enkel de productiedatum vermeld! Vergis u niet: dit is dus geen vervaldatum. U zal tijdig verwittigd worden indien de tabletten niet meer bruikbaar zijn.

Wie heeft er recht op gratis jodiumtabletten?

Iedereen werd door de Federale Overheid verwittigd indien zij hiervoor in aanmerking komen. Voor onze regio zijn dat de volgende postcodes zijn: 9981, 9982, 9988, 9960, 9961, 9968. Deze deelgemeenten liggen binnen een straal van 20 km rond de Kerncentrale van Borssele (Nederland).
UPDATE maart 2018: alle inwoners van onze en omliggende gemeenten hebben recht op een gratis verpakking.

Wat brengt u mee naar de apotheek?

De aflevering van de tabletten gebeurt per gezin. Per 4 gezinsleden heeft u recht op 1 doosje van 10 tabletten! Ter controle hebben wij daarvoor de eID-kaarten nodig van ELK gezinslid. U heeft dus geen voorschrift nodig. De aflevering zal wel door ons digitaal geregistreerd worden zodat de Overheid eenvoudig statistieken kan opmaken over de verspreiding van de jodiumtabletten.

Hoe en wanneer moet ik de jodiumtabletten innemen?

De tabletten mogen niet worden ingenomen op eigen initiatief, maar slechts na aanbeveling van de overheid! De dosering staat duidelijk vermeld op de verpakking in functie van de leeftijd.
Na een nucleair ongeval is het NIET steeds noodzakelijk om jodium in te nemen. Indien het noodzakelijk is, dan zal de Overheid u hiervan op de hoogte brengen via boodschappen op radio, TV, internet, SMS-berichtjes of via luidsprekers.
De bescherming van uw schildklier is het meest doeltreffend wanneer de tabletten kort voor of vrijwel gelijktijdig met de blootstelling aan radioactief jodium worden ingenomen. Een inname veel te vroeg of meer dan 24 uren te laat biedt dus geen enkele bescherming!

Wil je nog meer info? Lees dan zeker eens op www.nucleairrisico.be!