"Dankzij grootschalige, betrouwbare tests kunnen we koers zetten naar een normaal leven." In elk land, getroffen door de pandemie zijn deskundigen tot één onbetwistbaar feit gekomen: het nauwkeurig en op grote schaal testen, is van cruciaal belang om deze wereldwijde bedreiging van de gezondheid in te dammen en onder controle te houden. In sommige landen, waaronder ook België, zijn er testen beschikbaar die mensen thuis zelf kunnen uitvoeren. Klik hier voor meer informatie over zelftesten zoals vaak gestelde vragen en een gebruikershandleiding. Bekijk zeker ook eens de video met instructies alvorens de test te gebruiken. 

 

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken.

Stoffen mondmaskers beschermen in de eerste plaats je omgeving. Draag het masker alleen wanneer het verplicht is (bv. openbaar vervoer) of nodig. Bijvoorbeeld wanneer de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden, als je in contact komt met kwetsbare personen of als je ziek bent in aanwezigheid van andere personen. Gebruik een stoffen mondmasker NIET als zelfbescherming om dicht bij een besmet persoon te komen of die te verzorgen. Stoffen mondmaskers zijn GEEN vervanging voor een goede handhygiëne noch voor het houden van voldoende afstand (minstens 1,5 meter) van andere mensen. Een masker is niet nodig als je in open lucht bent zonder mensen in je nabijheid.